Picoides arcticus, vrouwtje. Photo credit: Aaron Maizlish on VisualHunt / CC BY-NC

Picoides Lacépède 1799

In picoides zitten Latijn picus, specht, en Modern Latijn -oides (wat gelijk is aan Grieks -eides: -achtig, -vormig). Voor de vorm vergelijk glaucoides bij de kleine burgemeester, larus glaucoides: op de glaucus lijkend.

Je zou kunnen denken dat picoides staat voor: op een specht lijkend, wat echter vreemd zou zijn, bij een specht. Er staat: op picus lijkend. Lacépède ordende de vogels naar hun poten/tenen, secundair naar hun snavel. De spechten met vier tenen plaatste hij in het genus picus, voor die met drie tenen ontwerpt hij een nieuw genus, picoides. ‘Op picus lijkend’ betekende voor hem: ‘het zijn spechten, net als die in picus, maar met een verschil in de tenen’.

Lacépède is ervoor beschimpt, omdat hij de spechten op een gekunstelde manier uit elkaar trok, maar picoides kwam weer te voorschijn toen men de drietenige spechten in een eigen genus wilde onderbrengen (en hoe vreemd wás zijn picoides eigenlijk, gezien de verbazing die in zijn tijd ontstaan was over spechten die maar drie tenen hadden, zie bij picoides tridactylus).

Weer later kwamen er ook viertenige in terecht ...