Photo credit: Blake Matheson via VisualHunt / CC BY-NC

Ardenna griseus (Gmelin 1789: Procellaria grisea). Eng. sooty shearwater. Ned. grauwe pijlstormvogel.

Onder de pijlstormvogels van Europa is de grauwe pijlstormvogel de bijna geheel donkere, hij is roetkleurig bruin, vandaar officieel Engels sooty shearwater (Engels soot: roet). Middeleeuws Latijn griseus, grijs, een latinisering van Frans gris, is er een ongelukkige aanduiding voor, tenzij men aan de zilvergrijze ondervleugels denkt, maar dat was niet bedoeld.

Op een van de reizen van James Cook (1728-1779), naar de Stille Zuidzee, zíet men de vogel. In het dagboek van Cook heeft hij de Engelse naam dark grey petrel, voor het donkere (een ‘gewone’ grijze had men al: voor de noordse stormvogel, fulmarus glacialis, had Brisson 1760 procellaria cinerea gegeven, asgrijze stormvogel). In Engeland verandert Latham 1785, die de grauwe pijlstormvogel waarschijnlijk nooit zag, dark grey petrel in grey petrel, dacht misschien dat dat niet veel uitmaakte. En Gmelin, die zich op Latham baseert, komt zo op procellaria grisea. Het is een verandering van naam die de vogel niet past.

De grauwe pijlstormvogel is een vogel van eilanden en wateren op het zuidelijk halfrond, maar op de trek, en overwinterend (in onze zomers), zwerven er ook over de wateren van het noordelijk halfrond, onder andere bij West-Europa.