Photo credit: Blake Matheson via VisualHunt / CC BY-NC

Ardenna griseus (Gmelin 1789: Procellaria grisea). Eng. sooty shearwater. Ned. grauwe pijlstormvogel.

Onder de pijlstormvogels van Europa is de grauwe pijlstormvogel de bijna geheel donkere - roetkleurig bruin, dus sooty shearwater, Engels soot: roet. Middeleeuws Latijn griseus, grijs, een latinisering van Frans gris, is er een ongelukkige aanduiding voor, tenzij men aan de zilvergrijze ondervleugels denkt, maar dat was niet bedoeld.

Op een van de reizen van James Cook (1728-1779), naar de Stille Zuidzee, zíet men de vogel. In het dagboek van Cook heet hij dark grey petrel, voor het donkere - een ‘gewone’ grijze had men al: voor de noordse stormvogel had Brisson 1760 procellaria cinerea, asgrijze stormvogel. Maar Latham 1785, die de grauwe pijlstormvogel nooit levend zal hebben gezien, verandert dark grey petrel in grey petrel, dacht misschien dat dat niet veel uitmaakte. En Gmelin, die zich op Latham baseert, komt zo op procellaria grisea. Het is een verandering van naam die de vogel weinig recht doet.

De grauwe pijlstormvogel is een vogel van eilanden en wateren op het zuidelijk halfrond, maar op de trek en overwinterend (in onze zomers) zwerven er ook over het noordelijk halfrond, onder andere boven de wateren bij West-Europa.