Photo by birdsaspoetry on VisualHunt.com / CC BY-NC-SA

Milvus migrans (Boddaert 1783: Falco migrans). Eng. black kite. Ned. zwarte wouw.

Migrans hoort bij Latijn migrare: verhuizen, wegtrekken, enzovoort. Milvus migrans: trekkende wouw. Van de twee echte wouwen (de grijze wouw is een ander type vogel) is de zwarte een trekvogel - de rode, in delen van Europa althans, standvogel. Belon 1555 weet dit al: “Le Milan noir est oyseau de passage”, ‘de zwarte wouw is trekvogel’ (p.129). Buffon 1770-1783 schrijft het ook: ‘er is naast de rode wouw een milan noir, maar die trekt’. Boddaert weet van de soort door de opmerkingen bij Buffon. En geholpen door de fraaie tekening van François-Nicolas Martinet, tekenaar voor Buffon, kan hij vaststellen dat het echt een andere is dan de rode wouw.

Op een heuvel aan de Bosporus zíet Belon ze trekken, eind april. “Nous estions sur la fin du mois d’Avril au rivage du Pont Euxin, du costé de Thrace, sur la plus haulte coline” (p.131); Pontus Euxinus was bij de Romeinen de Zwarte Zee, naar het Griekse Pontos Euxeinos. Belon verbaast zich over de aantallen (“si grandes compagnies qu’en avons prins grand merveille”). De Grieken wisten het trouwens ook al. Over de iktinos - waarschijnlijk de zwarte wouw, zie bij het genus - schrijft de Griekse dichter Aristophanes dat zijn komst de lente aankondigt. Kraak 1940 schrijft dat men hem “als lente-bode kende en [dat] de boer zijn komst begroette met een vruchtbaarheidsritus” (p.70). Wouwen - zwarte wouwen nog het meest - kwamen veel in steden en dorpen voor, op zoek naar afval, en de mensen waardeerden die ‘dienst’.

-

Enkele andere namen voor de zwarte wouw (de codes zie op Home):

(G) Hindi cheel, tsjiel, een nabootsing van de fluitende roep.

(G) Accipiter korschun, Gmelin 1771, maar afgekeurd omdat beschrijving en tekening niet de zwarte wouw leken te zijn (evengoed is de naam, in de vorm milvus korschun, vaak als de officiële gebruikt). Gmelin was in Rusland en latiniseerde Russisch korsjoen: wouw, mogelijk te relateren aan Avestisch karš-: wegslepen. Dan: dief. Vergelijk bij milvus milvus Frans écoufle en bij het genus circus de dief in kiekendief.

(V) Zwitserduits seegyr, meer-gier, omdat ze meer dan rode wouwen bij water leven.