Photo credit: Internet Archive Book Images via VisualHunt / No known copyright restrictions

Chersophilus duponti (Vieillot 1820: Alauda duponti). Eng. dupont’s lark. Ned. duponts leeuwerik.

Alauda duponti betekende ‘leeuwerik van Dupont’. Vieillot kent de vogel via ‘de naturalist Dupont’, maar doordat hij noch initialen noch voornamen geeft, was niet zomaar duidelijk wie dit was. Mearns 1988: het zal een in die dagen bekénde Dupont zijn geweest, waarschijnlijk dan Léonard Dupont (1795-1828). Samen met anderen reist deze door Noord-Afrika, waar de vogel broedt (in Europa: in Spanje). Een complicatie echter: Vieillot heeft het over “M. Dupont, naturaliste, qui l’a trouvée [de vogel gevonden] en Provence” (p.174).

“Ornithologie provençale” (1825-1830) van Polydore Roux verheldert iets. ‘De Dupont die de vogel ontdekte, was beroemd door zijn anatomische preparaties in was’. Léonard Dupont was juist vanwege het prepareren meegevraagd, zal het dan inderdaad zijn geweest. Maar de Provence? Roux kent net als Vieillot de vogel alleen door Dupont, kent hem níet als een broedvogel van de Provence. Maar schrijft wel ‘dat de vogel verscheidene malen in de Provence op de markt is gezien’. Dupont kan daar langsgekomen zijn, op zijn reis.

Dwaalgast in de Provence is dan een van de mogelijkheden, en dat hij zo op de markt kwam, gevangen door een vogelvanger, de Fransen gek op ‘leeuwerik’. Een andere mogelijkheid is dat hij er toch broedde, ‘verscheidene malen’ zou dat kunnen suggereren.