Photo credit: talis qualis via Visualhunt.com / CC BY-NC

Sylvia undata (Boddaert 1783: Motacilla undata). Eng. dartford warbler. Ned. provençaalse grasmus.

Latijn undatus stond voor gegolfd, Latijn unda: golf. Cabard 1995 verklaart de naam met ‘de vibrerende vlucht’, maar de vlucht wordt in wetenschappelijke namen niet snel benoemd, bovendien houdt de vogel zich graag schuil - en undatus betekende gegolfd, niet golvend, vergelijk undata bij sylvia nisoria, waar het óók niet om beweging gaat.

Boddaert haalt zijn wetenschap uit Buffon 1770-1783, de eerste die de vogel beschrijft (wel werd 1773 bij het Engelse Dartford een paartje geschoten, zo: dartford warbler). Als naam heeft Buffon Provençaals pitchou, waarschijnlijk: de kleine, vergelijk Provençaals pitchou: klein (zo: provençaalse grasmus). Als belangrijk kenmerk heeft Buffon: “la gorge et tout le dessous du corps, ondé de roux varié de blanc”, ‘de keel en de hele onderkant rossig gegolfd, afgewisseld met wit’ - niet ondulé: golvend (Buffon 1796-1799, V-83). Door ondé zal Boddaert op undata gekomen zijn.

In het zomerkleed heeft het mannetje witte stipjes op de wijnrode keel, en een witachtige onderbuik: dat zal het ‘afgewisseld met wit’ zijn, en vooral dat eerste. Het rossige is de wijnrode onderkant. Gegolfd is minder duidelijk: door die stipjes kun je de keel gegolfd vinden, maar het ging om de hele onderkant. Net als Boddaert zag Buffon de vogel niet zelf: hij kreeg informatie van ‘monsieur Guys uit Marseille’. Bedoelde deze alleen de keel en gaf Buffon niet goed weer wat hij van hem ontving? Anderzijds: de onderkant bij deze soort is soms wat ‘slordig’, de veertjes liggen minder strak dan bij bijvoorbeeld de grasmus. Misschien viel dít monsieur Guys op.