Photo by nik.borrow on VisualHunt.com / CC BY-NC

Circus macrourus (Gmelin 1770: Falco macrourus). Eng. pallid harrier. Ned. steppenkiekendief.

Gezien macro-urus (Grieks makros: lang, oura: staart) zou de steppenkiekendief een opvallend lange staart moeten hebben. De vier kiekendieven van Europa hébben lange staarten, maar ongeveer éven lange (de mannetjes 18 à 19 centimeter). Ook zijn er roofvogels met nog langere staarten.

Gmelin ontdekt de nieuwe soort tussen Moskou en de Zwarte Zee, bij Voronezj (Warónjisj). Waar hij hem voor het eerst noemt, schrijft hij alleen maar: “Der Schwanz ist rund und endiget sich mit zwölf sehr langen Regier-Federn”, stuur-veren (p.48). Als Duitse tegenhanger van falco macrourus geeft hij der langschwänzigte falk. In “Rariorum Avium Expositio”, een artikel in ‘Novi Commentarii Academiae Scientiarum Imperialis Petropolitanae’ van 1771, beschrijft hij de nieuwe vogels van zijn reis uitvoeriger, maar over de staart van de steppenkiekendief zegt hij niet meer dan in 1770. Hij noemt de vogel nu trouwens accipiter macrourus (p.439). Uit niets valt op te maken dat hij voor de lengte met andere soorten vergeleek. Hij vond de staart gewoon lang.

Gezien het opvallend lichte van het mannetje had hij de nieuwe soort beter falco albus kunnen noemen, witte valk, of falco pallidus, bleke valk, vergelijk Engels pallid harrier.

-

Enkele andere namen voor de steppenkiekendief (de codes zie op Home):

(U) Duits blaßweihe, bleke kiekendief.

(V) Russisch stepnoj loen': steppenkiekendief (voor loen' zie bij circus onder harrier). Kiekendieven zijn vogels van open gebieden, deze bewoont gehéél open gebieden, de steppen van het zuiden van Rusland en Siberië (steppe hebben we uit Russisch step’).

(V) Falco dalmatinus, een naam bij Rüppell in zijn ‘Museum Senckenbergianum’ van 1837: “es ward in Dalmatien erlegt, wo diese Art sehr häufig seyn muss, denn ich sah bei einer einzigen Naturaliensendung mehr als sechs Stück” (p.179). Het is wel eens geïnterpreteerd als daar broeden toen (Dalmatië is het kustgebied van huidig Kroatië).