Photo credit: Internet Archive Book Images via VisualHunt / No known copyright restrictions

Chersophilus duponti (Vieillot 1820: Alauda duponti). Eng. dupont’s lark. Ned. duponts leeuwerik.

Alauda duponti betekende: ‘leeuwerik van Dupont’. Vieillot kent de vogel via ‘de naturalist Dupont’, maar doordat hij geen initialen of voornamen gaf, was niet zomaar duidelijk wie dit was. Mearns 1988: het zal een in die dagen bekénde Dupont zijn geweest, waarschijnlijk dan Léonard Dupont (1795-1828). Samen met anderen reist deze door Noord-Afrika, waar de vogel broedt (in Europa: in Spanje). Een complicatie is echter: Vieillot schrijft dat Dupont de vogel in de Provence aantrof (“M. Dupont, naturaliste, qui l’a trouvée en Provence”, p.174).

Polydore Roux schrijft in zijn 'Ornithologie provençale' van 1825-1830: ‘De Dupont die de vogel ontdekte, was beroemd om zijn anatomische preparaties in was’ en Léonard Dupont was juist vanwege het prepareren meegevraagd, hij zal het dan inderdaad zijn geweest. Maar de Provence? Net als Vieillot kent ook Roux de vogel alleen door Dupont, kent hem níet als een broedvogel van de Provence. Maar hij schrijft wél ‘dat de vogel verscheidene malen in de Provence op de markt is gezien’. Dupont kan daar langsgekomen zijn, op zijn reis.

Misschien was er in de Provence overzeese handel in leeuweriken, Fransen eten graag leeuwerik. Of het ging om dwaalgasten, die door vogelvangers naar de markt waren gebracht. Maar 'verscheidene malen' kan ook suggereren dat de soort er toen toch broedde.