Photo credit: Internet Archive Book Images via Visual hunt / No known copyright restrictions

Oceanodroma leucorhoa (Vieillot 1818: Procellaria leucorhoa). Eng. leach’s storm-petrel. Ned. vaal stormvogeltje.

Procellaria leucorhoa betekende: stormvogel met een witte stuit (Grieks leukos: wit, orrhos: stuit). Coomans 1947: het had leucorrhoea moeten zijn. Vogelkundig is er echter ook een probleem: ook hét stormvogeltje heeft een witte stuit. Vieillot wist dit, onder andere door Linnaeus’ omschrijving van het stormvogeltje, in vertaling bij Houttuyn 1763: “Onweers-Vogel die zwart is met een witte Stuit” (p.92). Mogelijk dacht Vieillot dat leucorhoa nog ‘mocht’, aangezien Linnaeus een heel ander type naam had gebruikt: pelagica, zie bij hydrobates pelagicus.

Vieillot kent de vogel door de Franse naturalist Louis Baillon (“Ce pétrel, que M. Baillon conserve dans sa collection, et qu’il a trouvé sur les bords maritimes de la Picardie”, Vieillot 1818, deel 25, p.422). Het had dus ook procellaria bailloni kunnen worden.

-

Enkele andere namen voor het vaal stormvogeltje (de codes zie op Home):

(U) Engels fork-tailed petrel, bij Thomas Bewick, in Nederland ooit vertaald met vorkstaartstormvogeltje.

(G) Spaans lavapiés: die de voeten wast (Spaans lavar: wassen, pie: voet). Voor bedoeld gedrag zie bij hydrobates, het genus van hét stormvogeltje, waarvoor het óók een naam kon zijn.

(G) Noors trollfugl, een naam op Røst, een van de eilanden die bij de Lofoten horen. Een Noorse site heeft: “det er ikkje rart dei kalla han trollfugl, for lyden er heilt spesiell, litt skremmande men mest morosam”, ‘het is niet vreemd dat ze hem trollfugl noemen, want het geluid is heel bijzonder, een beetje angstaanjagend, maar vooral toch amusant’. Het zijn vreemde geluiden die er in de nacht uit de broedholen komen, vreemder dan die van hét stormvogeltje.

(V) Officieel IJslands sjósvala: zeezwaluw. Voor hét stormvogeltje heeft IJsland stormsvala. Ze hadden het ook omgekeerd kunnen doen, de Noren hebben voor het vaal stormvogeltje stormsvale, voor hét stormvogeltje havsvale: zeezwaluw. Voor bedoelde zwaluw zie bij hydrobates pelagicus.

(X) Procellaria leachii, een naam van Temminck 1820, officieel Engels leach’s storm-petrel is er een vertaling van. William Leach, zie bij de Literatuur, beschreef de vogel op grond van een exemplaar dat hij gekocht had van William Bullock, een Engelse verzamelaar. Later zag men dat de vogel al in 1818 beschreven was, door Vieillot.