Heilige ibis. Photo credit: Rainbirder via VisualHunt.com / CC BY-NC-SA

Plegadis Kaup 1829

Plegadis is gevormd bij Grieks plegas: sikkel, en is daarme een naam voor de sikkelvormige snavel van ibissen, waarvoor Kaup het genus gaf. Met een meervoud heeft hij bij de naam: Duits sichelschnäbler, sikkelsnavelaars. Voor die sikkel zie ook bij plegadis falcinellus.

Recht op promotie tot een genusnaam had ook Grieks drepanis, een naam die net als plegadis sikkelaar of sikkelvogel betekent (Grieks drepanon: sikkel), maar in 1820 was hij al door Temminck gebruikt als genusnaam voor de nu uitgestorven mamo van Hawaï, een zangvogel met een gebogen snavel (is in 1898 voor het laatst gezien). Grieks drepanis was een naam bij Aristoteles, waarschijnlijk voor de gierzwaluwen, dáár voor de sikkelvormige vleugels, zie bij apus apus. Gaza 1476 vertaalt drepanis met Latijn falcula: sikkel.

In Europa leefden er ooit twee: de zwarte ibis en de heremiet-ibis (en sinds kort zit in Frankrijk de heilige ibis). De Grieken kenden ‘de ibis’ van Egypte, een witte en een zwarte, de witte was ongetwijfeld de heilige ibis, de zwarte misschien eerder de zwarte ibis dan de heremiet-ibis. De ibis was in Egypte een heilige vogel, vooral de heilige ibis, ooit nog ibis religiosa genoemd. Zie ook bij bubulcus ibis.