Photo credit: warriorwoman531 via VisualHunt / CC BY-ND

Oxyura jamaicensis (Gmelin 1789: Anas jamaicensis). Eng. ruddy duck. Ned. rosse stekelstaart.

De rosse stekelstaart is niet een typische vogel van Jamaica, komt zelfs meer in ándere delen van Noord- en Midden-Amerika voor. Jamaicensis was toeval, wat topografische namen vaker zijn. Na Columbus verkennen ook naturalisten de regio. Enkele komen op Jamaica: Brown, Sloane. En sommige vogels gaan daardoor jamaicensis heten. Zo de algemeenste van de Nóórd-Amerikaanse buizerdsoorten: buteo jamaicensis.

Gmelin ontdekt de vogel niet zelf, neemt over wat men weet. “Habitat in Jamaica”, ‘leeft op Jamaica’ (p.519). Hij weet dit door Latham 1781-1785, maar deze had het waarschijnlijk weer van anderen. Latham had trouwens de naamgever kunnen worden, maar gaf toen alleen Engelse namen. Voor de rosse stekelstaart geeft hij jamaica shoveler (voor shoveler zie bij de slobeend, anas clypeata, de naam hier waarschijnlijk gebruikt vanwege de forse snavel).

In Europa is de rosse stekelstaart inmiddels ingeburgerd, na ontsnappingen uit Engelse collecties na 1950. Snow 1998 geeft al 14 Europese landen waar hij broedt, en het aantal stijgt. De Engelse populatie kan zich handhaven, waarmee de vogel een Europese soort geworden is, maar velen zien het met lede ogen aan: door competitie en hybridisering bedreigt deze opmars het voortbestaan van die andere oxyura, oxyura leucocephala, waarvan de aantallen toch al klein waren, en slonken.