Zwarte stern zomer. Photo credit: Jon David Nelson via Visual Hunt / CC BY

Chlidonias Rafinesque 1822

Chlidonias is een wat slordige latinisering van Grieks chelidonios: ‘van de zwaluw’, ‘als de zwaluw’, een vorm bij Grieks chelidon, de naam van een zwaluw zie bij de genera delichon en gelochelidon. Rafinesque bedoelde dus: de zwaluwachtige.

Hij gééft het genus in een artikel in de Kentucky Gazette van 21 februari 1822. Men denkt dat hij er een zwarte stern winterkleed beschreef. Rafinesque noemt hem sterna melanops, zwartkopstern, denkt zelf dat het een nieuwe soort is (ziet geen link met het zomerkleed, weet ook niet dat onder andere Brisson 1760 al de juveniele zwarte stern beschreven had, onder sterna naevia: gevlekte stern). Maar hij vindt het niet alleen een nieuwe sóórt: “This bird is totally different from all the known Terns, and might even perhaps be considered as a new genus [...] to which the name of Chlidonias melanops might be applied”. Dat genus is gebleven.

Sterns werden vaak zeezwaluw genoemd, vooral vanwege de sterk gevorkte staart van sommige soorten, zie bij sterna hirundo voor de visdief. De Moerassterns - ook Moeraszeezwaluwen genoemd, het genus Chlidonias - hebben niet zo'n sterk gevorkte staart. Mogelijk wilde Rafinesque met ‘de zwaluwachtige’ zowel aansluiten bij de traditie, als relativeren (‘ze hebben het minder’).